Christine Calvert ger råd:

Är det smart att använda emojis?

Emojis är här för att stanna. Det är det ingen tvekan om. Men när är det okej att använda dem i jobbsammanhang? Och är det okej att använda alla typer av emojis? Och när ska man inte använda dem? Vi har frågat vår favorittextdoktor, Christine Calvert, om råd.

Tycker du att det är skillnad på att använda emojis till kunder och att använda dem privat?

Jag tror att den allra största skillnaden handlar hur väl du känner personen du kommunicerar med. Jag har en nära vän som inte gillar emojis och då ser jag ingen anledning till att pracka på henne hjärtan och smileys. På samma sätt kan jag få en fråga från en kund med en massa emojis. Då är det helt naturligt för mig att också använda dem (men kanske inte lika många). Det blir som det mesta i livet – de flesta av oss försöker anpassa oss efter varandra i ett samtal och det kan vi göra i e-postmeddelanden också. Om jag är tveksam skippar jag emojisarna.

Är det skillnad på kommunikation i sociala medier kontra e-post?

Det vi vet om emojis i sociala medier är att de bidrar till att ”mata” algoritmerna. Starka emojis, som smileys eller hjärtan, ger en starkare signal till algoritmerna än t.ex. en gilla-markering, så att våra budskap sprids till fler. I sociala medier, där vi ofta vill dela något med många, är det naturligt att använda emojis. Om vi andra sätter ett hjärta på ett inlägg (eller – ännu bättre – kommenterar inlägget) bidrar vi till att fler ser det.

Jag lägger också märke till att det är mycket vanligt att använda emojis i chattgrupper eller när någon skickar ett meddelande till en person, men det kan ju hända att det bara är bland mina vänner och kontakter.

I SMS till kunder – är det ok där?

Här anpassar jag mig. Om kunden använder en emoji kan jag svara med en. Om inte, så använder inte jag smileys. SMS med kunder är ofta korta meddelanden om praktiska saker.

Tycker du att ett företag framstår mer professionellt om de enbart använder korrekt språk utan emojis?

Eftersom du frågar mig vad jag tycker: Nej, som kommunikatör ser jag mer till andra saker än om en kund sätter dit en emoji eller inte. För mig är innehåll, språk, antal e-postmeddelanden och orden viktigare. Det finns forskning som visar att unga föredrar ett e-postmeddelande från en offentlig myndighet utan emojis. Dessutom tycker många unga att vuxna använder emojis fel. Vi får också komma ihåg att emojis visas på olika sätt, allt efter vilken typ av enhet du använder. Det KAN vara smart att hålla dig till helt vanlig smileys – om du vill använda emojis i professionella sammanhang.

Som med allt annat inom kommunikation – det viktigaste är att ha ett medvetet förhållningssätt till vilka signaler vi skickar ut, hur vi kan uppfattas och vilken verkan skriftlig kommunikation kan ha.

Christine Calvert

Kan emojis liknas vid kroppsspråk?

Ja, absolut! Att använda emojis i chatt, e-post eller SMS kan tillföra meddelandet en extra dimension. En emoji kan förmedla det du kanske ville ”säga” med ditt kroppsspråk. Ett leende, ett skratt eller en kram. Emojis kan ge personer som inte är så bra på att skriva möjligheten att uttrycka sig, till exempel de med dyslexi, eller de som inte som skriver så bra svenska.

Kan alla använda emojis?

Om chefen plötsligt överöser sina anställda med smileys och hjärtan blir det konstigt om hen inte har gjort det tidigare. Det måste vara autentiskt, det måste komma naturligt. Om du får en formell förfrågan från en kund kan det se bättre ut att svara korrekt än att gå loss med emojis.

Kommer det fler nya emojis under 2022?

Det finns ett hav av emojis på våra telefoner och man skulle kanske kunna tro att det inte finns fler djur och föremål som det går att göra om till pyttesmå bilder vi kan skicka till varandra.

Men lyckligtvis sker det hela tiden förändringar i emojivärlden! Hösten 2020 presenterades vi för många nya emojis. Vi fick nya flaggor, grönsaker, robotarmar och ben, emoji med mustasch och glasögon och många fler. Nu finns det emojis med människor i rad olika hudfärger, samt olika sätt att framställa par och familjer på.

Ytterligare 217 nya emojis är godkända och kommer att komma under 2022. Det blir kul att se vilka som faktiskt tas i bruk!