Høgmo og Lindell
FOTO: Björn Larsson Rosvall, TT/Icon Business Media AB

Häckens allra första serieguld:

Alla behöver förebilder. Häckens huvudtränare är min senaste

Jag får erkänna att jag inte är någon stor fotbollsfantast. Inte ointresserad eller okunnig, men andra sporter kommer före på min topplista. Som skidor! Men jag kollar gärna på landskamper, speciellt damerna, som presterar bäst på internationell nivå. Någon stor lokalpatriot är jag inte heller även om jag då och då framhäver Göteborg med omnejd framför andra större städer i vårt land.

Häcken har jag följt på håll, imponerad av både herrlaget och damlaget, och det som även för den oinsatta verkar vara en stark kultur. Så jag gladdes med andra när Häcken vann allsvenskan häromsistens.

Det kunde slutat där. Men så satte jag på radion någon dag senare och lyssnade på Erik Blix intervju med Häckens huvudtränare Per-Mathias Högmo. Och blev mållös. På ett positivt sätt. Av hans vishet, empati och engagemang för både individuella spelare, laget och samhället.

Involvera, inspirera och innovera

Hans ord om involvering kändes äkta. Varje individ i och runt laget görs delaktig i sin egen utveckling vilket både ökar engagemanget, ansvarstagandet och den psykologiska tryggheten.

Hans ord om inspiration var starka. I hans fall inspiration från sina föräldrar, båda rektorer, som gav honom en grund för den pedagogik som han praktiserat i de norska fotbolls-landslagen och sedan en tid även i Häcken. De gav honom också ett samhälls-engagemang och en positiv syn på mångfald.

En del av Per-Mathias innovativa ledarskap handlar om mental träning i form av mindfulness och yoga. Det är baserat på forskning om dess positiva effekter och nu är den mentala träningen implementerad och bland de mest populära träningarna. ”Det ger bättre prestationer, fokus och inte minst ökar det insikten om hur vi är som människor”.  Tack säger jag som anser att självinsikt är ett av de viktigaste elementen i både ledarskap och självledarskap – och tyvärr ofta en bristvara. Lyssna mer inåt!

Om att ta ansvar och bygga samhälle

Per-Mathias konstaterande att: ”Förr levde vi några få på en stor planet, nu lever vi väldigt många på en liten planet, det innebär att vi behöver ta ansvar för varandra även utanför det lokala”, gick rakt in i hjärtat. Nu drömmer moderatorn i mig om att få intervjua honom på en scen – om inkludering, engagemang och ledarskap.

Här finns många lärdomar för ledare, oavsett om de verkar inom industri, sjukvård eller fotboll.

För som Per-Mathias säger ”Jag blir klokare när jag är nyfiken och lyssnar på andra människor”. Själv känner jag mig definitivt både klokare och hoppfull när jag lyssnar på honom. I sanning ett ledarskap i tiden.

Sist men inte minst: ni förstår säkert att det blir det full pott när jag hör honom säga att lycka är att gå på tur. Med eller utan skidor tänker vandringsnörden och turfantasten i mig.

Vill du utvecklas som ledare? Anmäl dig till Sveriges största ledarskapskurs:

Att leda andra utan att vara chef

Att leda andra utan att vara chef – steg 2