Krönika om stress:

Återhämtning är lika viktigt som luft och vatten

Ofta hör jag människor tala om olika sorters stress, de skiljer på vad man kallar för ”positiv stress” och ”negativ stress”. Den positiva stressen beskrivs som mindre farlig medan det är negativ stress som gör skada. I verkligheten skiljer inte kroppen på positiv och negativ stress, vår kropp ser och reagerar på stress – punkt slut.

Hur påverkar stress kroppen och hjärnan?

Stress och stressreaktioner är en naturlig och livsviktig del av vår vardag – alla blir stressade någon gång. Det händer när vi är i situationer som kräver något extra och kroppen behöver mobilisera kraft och energi. Vad som gör oss stressade och hur det yttrar sig kan variera kraftigt från person till person.

Stressreaktionen är kroppens sätt att gå upp i beredskapsläge för att kunna hantera något upplevs som en hot. Kroppen ställer då in sig på att kämpa emot hotet eller fly.

Det intressanta är att kroppen inte skiljer på ett ”mentalt hot” som en deadline och hotet från en pitbull som vill bita dig. Det är alltså inte bara verkliga hot som kan stressa, eftersom hjärnan inte kan skilja på ett riktigt hot eller ett som bara finns i din föreställningsvärld. Stressens orsaker kan vara för mycket att göra på jobbet, privat eller i skolan, det kan vara sociala krav och förväntningar som vi har svårt att leva upp till. För många krävande uppgifter, när det oförutsägbara och okontrollerade inträffar som vi saknar kontroll över eller när vi upplever tillvaron meningslös är också vanliga stressfaktorer.

När din hjärna tolkar en situation som hotfull larmas det sympatiska nervsystemet som styr andningen, blodtryck och puls blixtsnabbt, Olika stresshormoner som kortisol, noradrenalin och adrenalin utsöndras från binjuren och skickas ut i blodet. Blodflödet dirigeras om så att musklerna och hjärnan får mer blod medan matsmältningen, huden och andra organ som inte behövs för kampen på liv och död får mindre. Systemet är gjort för kortsiktig överlevnad, några minuter eller möjligen några timmar. Om vi överutnyttjar systemet genom att befinna oss stressande situationer både verkliga och tänkta under längre tid kan både kropp och hjärna ta skada. I värsta fall ökar risken för hjärtinfarkt och förhöjt blodtryck, du kan få förhöjt blodtryck också i vila och till spända muskler som börjar göra ont. De olika hormoner som utsöndras i blodet kan med tiden göra att man får minnes- och koncentrationssvårigheter.

Varningssignaler och symtom

Stress påverkar många delar av kroppen och kan visa sig på olika sätt för olika personer. Tydliga tecken och varningssignaler kan vara en eller flera av följande saker:

 • Du är trött på morgonen, även när du sovit länge och ostört flera nätter i rad
 • Du har svårt att koppla av och varva ner
 • Du känner dig likgiltig för vad som händer omkring dig, nedstämd och orolig
 • Du har svårare att koncentrera dig
 • Du får dåligt minne
 • Du har lätt att fastna i negativa tankar
 • Du blir lätt irriterad och otålig över småsaker
 • Du får ont i magen, spänningshuvudvärk eller hjärtklappning
 • Du får infektioner lättare och oftare
 • Du känner det svårare att andas ordentligt
 • Du upplever att tiden inte räcker till och höjer därför tempot ytterligare
 • Du väljer bort vila, fritidsaktiviteter, nöjen och kontakt med släkt och vänner på grund av tidsbrist
 • Du behöver alkohol, nikotin, koffein eller sömnmedel för att orka med vardagen, eller tar till fett, socker, alkohol eller nikotin som en tröst.

Vad kan du göra åt det?

Om du upplever att du hamnat i ett sådant här ekorrhjul är det bra att först och främst skaffa sig en överblick över situationen. Fundera först igenom vilka situationer som är stressande. Har det med krav från andra att göra eller handlar det mer om dina egna förväntningar? Är det så att du lägger ribban för högt och ställer för höga kvar på dig själv? Vilka förväntningar har familj och vänner? Vilka är de verkliga förväntningarna på jobbet, i skolan eller på annat håll? Kanske går några egna krav och förväntningar att göra något åt?

Många kan bli stressade av att känna att de skulle behöva stressa lite mindre för att må bra igen. Det handlar om att ändra vanor, och kanske skaffa sig nya, och det kan ta tid. Därför är det bra att försöka vara lite tålmodig och förlåtande mot sig själv.

Ett bra tips kan vara att pröva att förändra en eller två saker till att börja med! Om du kan skaffa dig kontroll över det som stressar har du också större möjlighet att påverka och förändra. Många saker går inte att påverka eller kontrollera, men om de fortfarande jagar dig kan det vara en bra tanke att hitta någon som kan hjälpa dig att hantera situationen på ett bättre sätt.


Michael Wolde är kursledare för Sveriges största ledarskapskurs – Att leda andra utan att vara chef.


Läs mer om kursen eller anmäl dig:

Att leda andra utan att vara chef

Att leda andra utan att vara chef – steg 2