Mellanchefens komplexa roll

Intervju:

Tre snabba frågor om livslångt lärande

En av hörnstenarna för Confex, och lärportalen Att-leda-andra-utan-att-vara-chef.se, är livslångt lärande. Nyfikna som vi är ställde vi tre frågor rörande begreppet till tre personer i vårt nätverk. Så här svarade de. Håller du med eller har du andra tankar kring vad livslångt lärande betyder för dig?

Mårten Starck, Learning and Development Manager på Essity

Vad innebär livslångt lärande för dig?

Lust att testa nytt eller göra annorlunda. Hela livet. Att förbli nyfiken, helt enkelt. 

Hur kan man som individ öka förutsättningarna för ett livslångt lärande (vad kan man själv göra)?

Jag tror det handlar mycket om mentaliseringsförmågan. Att reflektera över vad man gör och hur man kan göra saker annorlunda. Om jag kan förbli nyfiken inåt så är jag mer öppen för yttre stimuli. Konstant inre dialog alltså.

Vad behöver man för stöd från sin arbetsplats, chef etc?

Man behöver massa olika grejer såklart, men jag tänker att ansvaret ligger både på individ och arbetsgivare, Det vill säga jag tror inte att livslångt lärande stimuleras av att individen förväntar sig en snitslad bana, Jag tror dock att det krävs ramverk som uppmuntrar till utveckling och lärande och en levande dialog. På alla nivåer i organisationen.

Emelie Domini, kommunikatör, kursdeltagare på Att leda andra utan att vara chef

Vad innebär livslångt lärande för dig? 

Livslångt lärande för mig är att jag aldrig ser mig som “färdig” och att det finns en slags tröst i det. Man kan bli mer och annorlunda.

Hur kan man som individ öka förutsättningarna för ett livslångt lärande (vad kan man själv göra)?

Man kan öka förutsättningarna för ett livslångt lärande genom att samtidigt odla sin ödmjukhet och självdistans. Våga vara öppen och ha en dialog med sig själv och andra.

Vad behöver man för stöd från sin arbetsplats, chef etc?

Chefen på ett företag kan öka möjlighet till detta med att bidra med “syre och utrymme” och att undvika “kommandostyrning”. Ge mandat och tilltro och inspirera snarare än instruera. Och ge massa positiv feedback! Sen tror jag att det är viktigt att omge sig med människor/kollegor som berikar och får en att bli bättre. Att hitta dom är som att hitta en skatt.

Anna-Karin Johnsson, kursledare på Confex

Vad innebär livslångt lärande för dig?

Livslångt lärande för mig är att befinna sig i ständig utveckling – i sin yrkesroll, men kanske framför allt som människa.

Hur kan man som individ öka förutsättningarna för ett livslångt lärande (vad kan man själv göra)?

Om vi påminner oss själva om att tänka nyfiket inför det okända och nya och bli medvetna om att vi genom att ständigt utvecklas förblir mer intressanta för såväl oss själva som för andra, så tror jag att vi har mycket att vinna. Dessutom tänker jag att lärande är ett så stort begrepp. Det behöver inte handla om att gå långa utbildningar utan kan räcka med en inspirerande dag.

Vad behöver man för stöd från sin arbetsplats, chef etc?

Ett livslångt lärande behöver inte innebära enbart en kompetenshöjning med direkt koppling till sitt yrke. En arbetsplats där nyfikenhet och vetgirighet stimuleras i form av uppmuntran att studera på arbetstid/ekonomisk hjälp med kursavgifter eller arrangera föreläsningsserien på jobbet eller webben har mycket att vinna. Det livslånga lärandet gör oss till goda problemlösare och det är väl precis vad varje arbetsplats vill ha!

Vill du veta mer om livslångt lärande? Lyssna på veckans podd!

Lyssna på RISE podd om livslångt lärande där vi får höra olika personer reflektera kring ämnet på ett personligt och inspirerande sätt

Klicka här för att lyssna på podden!